Az egyensúly hatalma

Az északi féltekén beköszöntött az ősz, ami rövidebb napokat, kevesebb napsütést és gyorsan közeledő telet jelent.

A természet, az egyetlen tökéletes dolog a Földön, tudja, mit csinál.
Az állat- és növényvilág készülődik.
A mókusok felhalmozzák a magvakat, a medvék kényelmessé teszik barlangjaikat, a halak megtalálják a legjobb helyeket a vizek alján, a fák hagyják lehullani a leveleiket, mind készül a hideg időre.
A természet számára egyértelmű, hogy a virágzáshoz szüksége van némi pihenésre, regenerálódásra és növekedésre.
Tudja, hogy mindenhez idő kell és időbe telik.
Számára nem kérdés, hogy az élet az egyensúlyról és a körforgásról szól.

Másrészt az emberek, akik manapság az úgynevezett civilizált világban élnek, akik egykor megértették a természet törvényeit, és azok szerint, azokkal összhangban éltek – ellentétben minden ma is így élő őslakos nemzettel -, mára teljesen figyelmen kívül hagyják őket.
Hagyják magukat a siker és az eredmények végtelen hajszájának csapdájába esni, állandó teljesítménynyomás alatt tartják magukat, összeházasodtak a stresszel, mindig több és nagyobb a cél, semmi sem elég, semmi sem elég jó, az egyensúly egy „spirituális woo-woo” koncepcióvá lett.
Mindez azt eredményezte, hogy számtalan ember szenved szorongástól, depressziótól és más mentális egészségügyi problémáktól, milliók boldogtalanok, rengetegen túlélési módban léteznek ahelyett, hogy élnének.
És ezt nevezzük civilizált világnak – milyen vicces és arrogáns.

Harcolhatsz ellene, lehet nem értesz vele egyet, tagadhatod, felhozhatsz mindenféle kifogást és ellenérvet, mondhatod, hogy klisé; egyik sem fogja megváltoztatni a dolog igazságát, azt, hogy az egyensúly elengedhetetlen a teljes élethez.

Senki sem él hosszú, boldog és egészséges életet, aki folyamatosan „be van kapcsolva”.
Az orvosi statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a szívroham, a szélütés, a magas vérnyomás, a rák és így tovább, mind a túlterhelt, stresszes életmód következményei.
Ez egyaránt jelenti a szakmai, és a magánéletet.
Nemcsak a munkából kell kivenni szabadnapokat egy némileg rendszeres ritmusban, úgy, hogy valóban szabad légy telefonok, e-mailek és hasonlók nélkül, hanem a megszokott, rutin magánéletből is kell némi szabadság.
Az emberek akkor teljesítenek a legjobban, ha időt adnak maguknak a pihenésre, regenerálódásra és növekedésre, pontosan úgy, ahogy a természet teszi.

Főleg manapság, amikor a „civilizált” világban mindannyian folyamatos információ- és impulzusáradatnak vagyunk kitéve online és offline egyaránt, KELL némi szünet az agyunknak, szívünknek és lelkünknek is.

Mindenkinek meg kell találnia azt a hobbit, azt a tevékenységet, sportot, azt a valamit, aminek szívesen hódol, amit mindenféle nyomás nélkül képes és tud csinálni.
Semmi, amit az ember versenyszerűen csinál, az nem segít, mivel az is megterhelést jelent az ember szervezetére.

Olvasni, hogy elvessz a különböző világokban, kötni a kötés kedvéért, fényképezni csak azzal a céllal, hogy megörökíts valamit a jövőnek, zenét hallgatni vagy zenélni, hogy lelazítson, játszani az együttlét és a kapcsolódás kedvéért, kertészkedni a szépségéért, barkácsolni a folyamat és a végeredmény élvezetéért, bármilyen sportot űzni az izgalom kedvéért, a csapattársakkal, sporttársakkal eltöltött idő öröméért, kapcsolódni a természethez ülve a tengerparton és nézni a napfelkeltét vagy naplementét, sétálni, kirándulni, futni, hogy egyszerűen csak kitisztuljon az elménk és önmagunkkal és a természettel legyünk – ezek mind segíthetnek megtalálni az egyensúlyt.

Be- és kikapcsolt állapot, küzdés és pihenés, szomorúság és boldogság, emocionálisnak lenni és logikusnak lenni, kitartani vagy irányt váltani, testi megélés és spiritualitás … ezek mind az élet összetevői.
Nincs univerzális módja az egyensúly elérésének, mindenki másképp juthat el oda, és lehet abban az állapotban, amikor a test, az agy és a lélek egészséges, örömteli és élettel teli.

Ha még nem tettél ezért, akkor mihamarabb kezdj neki, hogy megtaláld a magad módját.
Ha esetleg túl messzire vagy az ellenkező irányban, ha fogalmad sincs, hol és hogyan kezdd, akkor keress és használj segítséget. Ez mindig egy megtérülő befektetés.
Ez megéri az erőfeszítést, hiszen az egyensúly megtalálása és egyensúlyban levés hozzásegít, hogy egy boldog, élvezetes, egészséges, szeretetteljes életet élhess.

Ami egy mindent megérő teljesítmény.