Újévi fogadalmak – vagy?

Szóval itt vagyunk, 2023-ban.
Új év új energiákkal, új lehetőségekkel, új reményekkel és célokkal.
Sokak számára pedig január elseje az újévi fogadalmakat is jelenti.

Először is, hadd mondjam el, semmi baj az újévi fogadalmakkal… HA…

Te azok közé tartozol, akik tesznek ilyeneket? Általában bejönnek neked? A siker, a teljesítmény, az öröm érzését adják, amikor az év végén visszatekintve megnézed, mit és hogyan csináltál? Ha a válaszod igen, akkor gratulálok!
Úgy tűnik, ezek az elhatározások nagyszerű motivátorként és útmutatóként működnek a számodra.
Remek munka, klassz rutin, fogadd meg és valósítsd meg őket továbbra is!
Jól csinálod, jó neked.

Valószínűleg a többi, ami itt következik, nem neked szól.

Hanem neked, aki nem tartozik a fenti kategóriába, de mégis megfogadod őket, megpróbálod évről évre.

És most arról a fentebb írt HA-ról.

Abban az esetben, ha te vagy az, aki meghozza ezeket az elhatározásokat, és általában nem tartja be azokat, nem jönnek be neked, és ez szomorúvá, idegessé, dühössé tesz, lenézed magad, értéktelenséget és hasonló érzéseket kelt benned, lenne egy kérdésem hozzád: mi késztet arra, hogy évről évre ugyanazon/nagyon hasonló folyamaton keresztül menj?

Ez egy családi hagyomány? Valaki azt mondta, hogy ezt így szokás? Azért csinálod, mert a barátod/társad csinálja? Mert el akarsz érni bizonyos dolgokat, és úgy érzed, hogy kiindulópontra van szükséged?

Bármi is legyen a helyzet, a lényeg az, hogy ha ez a rendszer több negatív érzelmet hoz neked, mint pozitívat, akkor egyszerűen el kell hagynod ezt a „szokást”.

Mélyedjünk bele egy kicsit.
Az elhatározások alapvetően célok.
Szólhatnak bármiről, egészségről, jólétről, kapcsolatokról, pénzügyekről, munkáról, bármiről is.
Csak azért, mert kötődnek az év elejéhez, kapták ezt a díszes megnevezést, hogy újévi fogadalmak.
A tény azonban az, hogy a célok kitűzése nem igényel konkrét dátumot.
Előfordulhat, hogy egy borongós márciusi kedd reggelen felkelsz, és ráébredsz, hogy a kávéfogyasztásoddal túllőttél minden határon, és valószínűleg ez az (egyik) oka annak, hogy az alvásod nem olyan békés, feltöltő és tökéletes, ahogy azt szeretnéd, hogy legyen. Így azonnal cselekedhetsz, és már aznap 1-2 kávéval kevesebbet iszol meg, adsz magadnak két hetet, és megfigyeled, mit hoz ez a változtatás. Könnyebben alszol el, jobban alszol, több energiával ébredsz? Nagyszerű! Dönthetsz úgy, hogy továbbra is kevesebb kávét iszol, és jobban élvezed az alvást.
Vagy ha nem hoz semmi hasznot, csak még őrültebbnek érzed magad, mivel hiányoznak a kávék, akkor visszaemeled a mennyiséget, és elkezdhetsz más lehetőségeket keresni a jobb alvás érdekében.

És ez így működik bármilyen céloddal.
Kitűzöd, teszteled, csinálod, az időtartamok változhatnak, értékelsz, és annak megfelelően eldöntöd, hogy folytatod-e az adott műveletet, vagy abbahagyod.

És ezzel áll szemben az újévi fogadalom, aminél sokan túlzásba esnek.
Hosszú listát készítenek, és mindegyik célt igazán nagyra szabják.
Például, hogy ez az az év, amikor elkezdek konditerembe járni, és le fogok fogyni x kilót, felkészítem a testemet egy fitnesz versenyre és mindezt december 31-ig – remek ötlet, de ha már évek óta (vagy éppen még soha) nem edzettél, nem néztél utána, hogy ki, hol mit kínál, ki, hol hogyan tud támogatni, nem derítetted ki a (valódi) okait, hogy miért vagy rossz formában, miért van súlyfelesleged, vagy hogy hogyan tudod az új rutint majd beilleszteni az időbeosztásodba, akkor elég valószínű, hogy január végére bedobod a törülközőt.
Ez (általában) pontosan ugyanaz a történet mindenféle újévi fogadalommal.
Hatalmasak, ambiciózusak, érzelmileg töltöttek, gyakran impulzívak és évről évre ismétlődőek, mivel soha nem valósulnak meg, teljesednek ki.

Ennek nem kell így lennie.

Eldobhatod ezt az egész koncepciót, és csinálhatsz mindent a saját feltételeid szerint.

Minden nap egy új kiindulópont. Teljesen mindegy, hogy mi a naphoz rendelt dátum.
Valahányszor felmerül valami, amit meg akarsz tenni magadért, a családodért, a közösségért, csak gondold át, írd le, tűzd ki a célt, és indulj neki.

Egyébként, ha olyan vagy, mint én, és nem szereted a cél és/vagy a fogadalom szót, akkor nem kell használnod őket.
Nevezd őket álmoknak, vízióknak, ötletnek, bébi babnak, bárminek, aminek akarod.
Nem a megnevezésük, hanem az elérésükért tettek számítanak.

És szeretném, ha a következő „bébi bab ültetésed” legelejétől tudnád, nem mindegyiket lehet véghez vinni, nem mind fog megtörténni, és nem minden fog úgy történni, ahogy szeretnéd, amikor szeretnéd.
Ez nem azt jelenti, hogy bármi baj is lenne veled!
Ez csak azt jelenti, hogy az élet néha más irányba sodor bennünket, más időbeosztással.

Tehát a HA arra vonatkozik, hogy csak akkor jó az a cél, ha jól érzed magad tőle, ha pozitív érzéseket kelt benned, ha segít abban, hogy jobban érezd magad.

Találd meg és lépj bele az áramlásba, fogadd a változásokat, maradj hű önmagadhoz és menj az álmaid után, mindentől függetlenül!