Pofon egy pofonnak

A világ megőrült, szerintem.

Egy színpadon egy színész lekevert egy pofont egy másik színésznek egy rossz, bántó vicc UTÁN, ami egy beteg nő, a pofozó felesége ellen irányult.

Bár bárki betegségével és/vagy fogyatékosságával bármilyen szinten viccelődni az alapból bunkóság, most az egész – közösségi média – világ felháborodik a pofon miatt.
Mindenki elemzi, hogy mi történt, mit jelent ez, milyen következményekkel jár a világra.
Viselkedéselemzők, feministák, pszichológusok, sokan csatlakoznak a kórushoz, mindannyian harsogják a magyarázatukat, véleményüket, és mind úgy tálalják azt, mint az egyetlen, kizárólagos igazságot, és legtöbben a pofonosztót állítják be antikrisztusként.

Mind azt kiabálják a számítógépek képernyői mögül, hogy a pofozót a helyszínen le kellett volna tartóztatni, hogy bántalmazásról van szó, hogy ez elfogadhatatlan, és hasonlók.

Persze, mert ha bármelyik kiabáló lett volna ott, ő ülve maradt volna, nem idegesítette volna fel magát, nem hagyta volna eluralkodni az érzelmeit, ő egy tökéletes Buddha, abszolút és állandóan uralja magát, minden körülmények között.

Baromság!

Ó, hogy mennyire szeretem a „régi időket”, amikor a hópelyhek csak a téli időjárás részei voltak.

Ugyan már ember, ha tényleg fel akarsz háborodni, ha tényleg dühös akarsz lenni, akkor érdemes megfontolni a való világot.
Tudod, azt, ahol még mindig emberek halnak meg az éhségtől; ahol még mindig háborúk dúlnak; ahol a gyerekeket még mindig zaklatják, és emiatt öngyilkosságot követnek el; ahol a nemi erőszak mindennapos; ahol a pedofília aktívan él; ahol embereket péppé vernek, megölnek bőrszínük, vallásuk vagy szexuális irányultságuk miatt; … ez a lista rohadtul végtelen.

És te ideges, zaklatott és felháborodott vagy egy pofon miatt?
Én ezt tartom nevetségesnek.

Taníts, prédikálj, mutass példát arra, hogyan lehet jól (vagy legalábbis jobban) csinálni az életet, hogy mi a kedvesség, hogy hogyan ne ítélkezzenek emberek egymás felett, hogy hogyan ne nyilatkozza ki senki az „igazságot” csupán részismeretek birtokában, hogy hogyan ne diszkrimináljanak.

Taníts, prédikálj, mutass példát arra, hogyan lehet emberileg kezelni azt a helyzetet, amikor egyesek esetleg hibáztak, magyarázd el, mit és hogyan lehetett volna jobban csinálni.

Taníts, prédikálj, mutasd meg, mit kell tenni, hogyan kell kiállni bárkinek a szeretteiért, ha érzelmileg vagy fizikailag megbántják, megtámadják őket.

Légy emberi, légy együttérző, légy megértő.

Fogadd el, hogy nem tudsz mindent, hogy nem tartod a kezedben Szent Grált.
Ahogy egyikünk sem.

Hagyjuk már abba a dolgok elcseszését, ahogyan azt már megtettük a világon annyi olyan dologgal, ami nagyszerű tanulási, fejlődési pont lehetett volna sokak számára, de végül csak egy újabb játszótér lett az egók, a 15 perc hírnevet hajszolók számára.

Az együttérzés és az empátia gyönyörű erények.
Tanuld meg őket, használd őket.

Arról nem is beszélve, hogy sok milliónyian ettől lényegesen kisebb okok miatt is kaptunk egy-egy pofont, és mindannyian túléltük, és a világ is.